Grand Prix v Zlatom súdku 2003 patrí Kazančev Kazančevovi z Ukrajiny

14.04.2003 Celý región

Držiteľom Grand Prix 9. ročníka medzinárodnej súťaže Zlatý súdok 2003 v kreslenom humore na tému pivo sa stal 47-ročný Konstantin Kazančev z Kyjeva (Ukrajina...
Držiteľom Grand Prix 9. ročníka medzinárodnej súťaže Zlatý súdok 2003 v kreslenom humore na tému pivo sa stal 47-ročný Konstantin Kazančev z Kyjeva (Ukrajina). Ocenenie prevzal 1. apríla na slávnosti odmeňovania laureátov spojenej s vernisážou výstavy najlepších súťažných kresieb v Šarišskej galérii. Už tradične sa jej slávnostné vyhodnotenie uskutočnilo na Deň vtákov.

Kazančevovi, ktorý sa profesionálne venuje dizajnu a kreslený humor je jeho koníčkom asi 20 rokov, už v roku 2002 pripadla v Prešove 1. cena. Ako po slávnosti povedal, ocenenie poroty v 9. ročníku pod vedením grafika Petra Kocáka mu urobilo veľkú radosť. Na tému pivo rád kreslí, pretože tento nápoj považuje za \"veľkolepý prostriedok ľudskej komunikácie\". Kazančev sa poďakoval zakladateľovi súťaže prešovskému humoristovi Fedorovi Vicovi za to, že ho doteraz neopustilo nadšenie, s akým každý rok súťaž chystá. \"Aj preto rád sem posielam práce a kde sa dá, všade súťaž i samotný Prešov propagujem, \" doplnil.
Prvú cenu tohto roku dostal Donyo Donev zo Sofie (Bulharsko), 2. cena patrí Ľubomírovi Kotrhovi z Trenčína, o 3. cenu sa podelili Ján Tomaschoff z Dsseldorfu (NSR), so slovenským rodokmeňom a Walter Ihring z Bratislavy. Na návrh poroty Cenu Pivovaru Šariš dostal Marek Klukiewicz z Lodže (Poľsko).
Do 9. ročníka prišlo organizátorom 518 kresieb, grafík a koláží od 164 profesionálov i amatérov z 27 štátov, o. i. od štyroch karikaturistov z Číny, ďalej z Austrálie, Cypru, Argentíny, či Brazílie. Podľa propozícii súťaže mohol jeden autor poslať najviac päť kresieb, čo však veľa súťažiacich nevyužilo. Spomínaná výstava potrvá v Šarišskej galérii do 27. apríla t. r.

Vica potešilo, že po štyroch rokoch sa k súťaži vrátil \"domáci\" Pivovar Šariš, a. s. , Veľký Šariš v úlohe hlavného sponzora. Ocenené práce sa stavajú majetkom občianskeho združenia Pivná galéria, ktoré Vico v Prešove založil. Nepodarilo sa mu doteraz nájsť investora na rekonštrukciu priestorov pivárne v bývalej reštaurácii Verchovina, kde by zriadil stálu výstavu. Dnes svetovo ojedinelú kolekciu prác karikaturistov na tému pivo drží vo vlastnom byte.
 

Vyberte región